Het verlies van uw huisdier
Het overlijden van uw huisdier is een ingrijpende gebeurtenis. U krijgt er als eigenaar vroeg of laat mee te maken. Uw huisdier kan plotseling overlijden of misschien moet u hem wel (na goed overleg) laten inslapen (euthanaseren) in verband met ouderdom, een ongeval of ziekte.
Maar hoe weet u nu wanneer het moment voor euthanasie juist is? En hoe kunt u zien of uw dier lijdt? Honden kunnen bijvoorbeeld hun pijn uiten op veel verschillende manieren. Door veel te hijgen of door hun interesse in hun omgeving en/of het wandelen te verliezen. Maar ook heftige onrust, niet willen eten of drinken en niet of moeilijk kunnen opstaan of liggen kunnen een signaal van pijn zijn.
Katten zijn eerder geneigd zich terug te trekken en stiller te worden. Ook konijnen, cavia’s en vogels geven op hun manier aan als ze pijn lijden.
Dierwaardig leven
Een dier lijdt als het niet meer op een dierwaardige manier kan leven, als het niet meer kan gaan en staan waar het wil, geen interesse meer heeft voor de eigenaar, andere dieren of de omgeving, maar ook als het dier zich niet meer bewust is van afwijkend gedrag en bijvoorbeeld in de eigen uitwerpselen blijft liggen.
In feite verstaan we onder een dierwaardig leven dat:
- Het dier niet bovenmatig en langdurig lichamelijk en/of geestelijk lijdt.
- Het dier zelf het initiatief neemt om te bewegen, te eten en contact te hebben met de eigenaar, andere dieren en de omgeving.
- Het dier kan rekenen op goede huisvesting, voeding en verzorging. Soms kan het oordeel van een kennis of deskundige u met de realiteit confronteren.
Het komt echter ook voor dat anderen (die vaak niet bekend zijn met de situatie) erg hard oordelen. Realiseert u zich in elk geval dat het úw huisdier is en als u het dier naar eer en geweten zo goed mogelijk verzorgt, bepaalt u wat voor u en uw huisdier het beste is.
Onze hulp
Ook al bent u van mening dat uw dier lijdt, het blijft moeilijk om het moment vast te stellen waarop u vervolgens het leven van het dier laat beëindigen. Bij die beslissing kunnen wij u helpen door alle argumenten voor en tegen euthanasie met u te bespreken. Ga er hierbij vanuit dat wij proberen het leven van uw huisdier te verlengen, mits dit een dierwaardig leven is.
Als de vooruitzichten van het dier niet helemaal duidelijk zijn kan nader onderzoek, bijvoorbeeld bloed- of röntgenonderzoek, in sommige gevallen helderheid verschaffen over de te nemen beslissing. Mocht euthanasie niet meer uit te sluiten zijn dan kan deze in zowel onze praktijk als bij u thuis, in de eigen vertrouwde omgeving, plaats vinden.
Na euthasasie heeft u de optie om uw huisdier zelf te begraven, te laten cremeren of bij de dierenkliniek achter te laten voor destructie.
Meer informatie omtrent overlijden van uw huisdier & rouwverwerking kunt u vinden op LICG.